Efter nästan ett års paus från större renoveringar här hemma, är våren kommen och med den inleder vi en av vår (till ytan) största renoveringar någonsin - bostadsytan i källaren.
 
Om du läst en del i vår renoveringsblogg så känner du säkert igen hur våra intitiala eminenta planer har förändrats en del under resans gång. Det är väl fördelen när man som vi inte har haft råd att blåsa hela huset på en gång. Under tiden vi bott in oss så har vi helt enkelt kommit på hur vi vill använda vissa ytor, nu när vi använder ytorna själva och inte bara leker med lasermätare och planskisser.
 
Planskiss ja, det för mig utsökt vidare till källaren och dess tjocka murade väggar. Dessa är med andra ord inte väggar du möblera om hur som helst. Detta faktum visste vi dock redan om när vi köpte huset. Men! Att man inte kan ändra rummens disposition är inte detsamma som att rummen måste ha kvar sitt ursprungliga användningsområde. Vi har ju någon form av plan att ha ett minispa i källaren, men vill ändå ha en tvättstuga med torkmöjligheter. Som det är nu så skulle den befintliga planslösningen innebära att spaet blir ett genomgångsrum och det känns... konstigt. Vi har hur som helst tänkt att byta ut vårt avlopp invändigt i huset, och ska v ändå bila upp bottenplattan kan vi likagärna gå all in och faktiskt göra nya golvbrunnar och vattendragningar. Detta kommer ju dock inte ske på en helg direkt. Med två hyffsat små barn som vi gärna spenderar tid med har vi istället bestämt oss för att gå vidare med det vi kallar på bostadsdelen.
 
Bostadsdelen består av två sovrum, gillestugan, ett förråd och den nedre hallen. Dessa rum kommer ha kvar sin planlösning och känns därför som ett okej projekt att ge sig på. Ytan är på lite drygt 60 m2 och vi har bestämt oss för att lägga ett ljusgrått klinker på hela golvytan. Plattan vi köpt kommer från Konradssons kakel och heter Metalwood i färgen Argento. Med fix, fog och hemkörning gick kalaset på ganska exakt 38 000 kr men då fick vi en väldigt bra rabatt eftersom vi beställde en pall. Hemkörning är ju lite guds gåva till hemmafixarna. 70 m2 klinker i formatet 30x60 väger rätt bra...
 
Väggarna kommer målas, elen kommer ordnas och elementen kommer sättas upp på väggen. Vi kommer också att sätta nytt innertak. Vi är dock inte helt klara med om vi i samband med det ska tömma den gamla sågspånsisoleringen och ersätta den med något annat. Det tror vi skulle vara det allra bästa men vi vet inte riktigt hur vi ska bära oss åt. Bända loss brädorna i innertaket lite är och var och hoppas på att allt faller ur? Nåja, det lär ta oss ett bra tag bara att lägga golvet så vi hinner fundera.
 
Gillestugan kommer bli vårt TV-rum. Här kommer väggarna få bli lite mörkare för en lite mer biokänsla. Dessutom hoppas vi kunna få till den här tapeten på en vägg... ;)
 
från photowall.se
 
Småbarnsföräldrar som vi är så hoppas vi kunna jobba någon timme eller två efter att barnen somnat till dess att golvet är färdigt. Vi har inte kollat så noggrant på hur jämt/ojämt betongytan är i källaren så imorgon ska vi härja runt med ett vattenpass för att se om vi behöver flytspackla först eller om vi kan lägga klinker rakt på.
 
Välkommen att hänga med på källarrenovering 1 av 2 :)
Klinker, Konradssons Kakel, Källarrenovering, Metalwood, Renovering, Renoveringsblogg, Star Wars fototapet,

Kommentera

Publiceras ej