Den har i och för sig varit färdig i ett bra tag nu. Eller, en vecka ganska exakt. Tiden liksom försvinner när man är föräldraledig. Barnet lär sig nya saker, solen går upp och ner men ändå känns tiden som passerar väldigt diffus...
 
Hur som helst. A sågade trall och skruvade torks för glatta livet förra söndagen. Spillet blev minimalt och vi klarade oss på 47 brädor (som var mellan 3,6-4 m i längd), trots att vi hade tänkt köpa 55 från början. Jag får skriva ett separat kostnadsinlägg senare men denna altan kostade strax under 5000 kr för oss.
 
Vi har som vid det tidigare altanbygget använt gammal marksten istället för plintar. Det håller givetvis nere kostnaderna en del.
 
Innan skruvning (för att se om trallen räckte)
 
I onsdags påbörjade vi (japp, jag var med) bygget av trappan mellan altanerna. Avståndet var ca 1,25 m och 80 cm högt. Vi hade tidigare en storlsagen plan på att ha 2-3 stora trappsteg ner, så att man kunde använda trappan som en sittplats. Men eftersom vi har en kraftig sluttning mellan altanerna, så valde vi att satsa på en vanlig trappa istället.
 
Vi gjorde även enklare för oss genom att köpa färdiga vagnstycken på Byggmax. Vi var faktiskt även på Coop Bygg men vi tyckte att deras vagnstycken såg väldigt spruckna, flisiga och allmänt misshandlade ut och valde därför att köra på Byggmax igen. Det skilde hela 9 kr i pris så vi tyckte vi kunde leva med det (189 på Coop vs 198 på Byggmax).
 
Byggmax vagnstycken var dock högre än Coops. Det medförde att vi fick börja med att såga av vagnstyckena för att få rätt lutning och stabilitet. Själva vagnstyckena är fästa i en av de bärande reglarna på altan 1 samt i trallen på altan 2. Vi gjorde det lätt för oss även här och köpte färdiga vinkeljärn.
 
Trappbygge med färdiga vagnstycken från Byggmax (198 kr/st)
 

Vagnstyckena är satta med ca 55 cm cc. Vi fick rådet på byggmax att inte ha mer än 60 cm mellan för att minimera svikt i trappan. 
 
Nästa utmaning var att få till själva stegen. Stegytan är ca 25 cm men sedan vill man ha ett litet överhäng för att skydda trallen (kappilärsug). Det slutade med att varje trappsteg består av en 28x145 och en 28x120, samt en 28x120 mellan trappstegen. Eftersom trallen är såpass tjock så bygger trappsegen så mycket att en 28x145 kom ovanför basen för nästa trappsteg. Då fick vi välja på att såga av 2 cm av trallen eller ta den mindre storleken och få en liten glipa. Vi valde det senare.
 
Trappan på plats
 
Vi ska även ha ett trappsteg ner från altan 1 till gräsmattan. Men vi har bestämt oss för att vänta till semestern innan vi fortsätter med detta projekt. Orken tryter helt enkelt. Då är det bättre att backa än att låta det gå ut över relationen. 
Altan, Byggmax, Coop Bygg, Renovering, Renoveringsblogg, Trall, Trappa, Vagnstycke,