Första frosten har varit i Kungsbacka detta veckoslut. Och för att ge vår trädgård några som helst förutsättningar att se gladare ut 2014 så bestämde jag (R) mig för att ta en runda. På norrgaveln (där vi aldrig är) så hittar jag helt gigantiska tistlar.
 
Jag är uppvuxen med att tillbringa somrarna i mormor och morfars hus på Tjörn. Där betade kossorna utanför trädgården och i bland komockor, grästuvor och klöverblommor så fanns det tistlar också. Men inte i denna storleken! De största var minst en halv meter i diameter och med rötter stora som morötter...
 
Efter en mer noggran genomgång av trädgården (eller ängen) så hittar jag tre olika sorters tistlar. En sort har kraftig stam med stora och vassa taggar och lila blommor. En annan sort har klenare stam, grenar sig en del och har vita blommor. Och sedan har vi "maskros"tisteln som växer på samma sätt som maskrosblad (fast plattare) och inga blommor vad jag kunde se. 
 
Hopp, bara att börja gräva för att försöka förhindra spridning och tillväxt. 2 timmar senare har jag fyllt en hel sopsäck med tistlar och fick hämta A för att bära in säcken i garaget i väntan på transport till återvinningsstationen. Uppskatta vikt är inte min starka sida men kändes som 10 kg minst. Är jag klar då? Nope, finns minns 30 tistlar kvar att leka med. Ska försöka ta tag i det en annan dag när jag känner mig stark. Idag har jag nämligen haft ont i ryggen (träningsvärk skulle jag tro) och då vilar jag hellre lite innan jag tar nästa krafttag.
 
   
Bilder lånade från nätet. Mina bildbevis är inneslutna i en sopsäck...
Ogräs,