I ärlighetens namn så trodde jag att jag redan skrivit det här inlägget, men tydligen inte så here goes:
Efter att tapeterna tagits bort var det dags att spackla väggarna. Rummen varierade lite i behov av spackelkärlek men efter tre omgångar kunde vi tillslut börja slipa på väggarna. Därefter väntade en finlirsomgång och sedan var projekt väggspackling avklarat. Eftersom väggarna är såpass fint putsade (under all skit) så har vi valt att inte bredspackla dessa utan måla direkt på.
 
Samtliga rums väggar har lagats med spackel
 
Sedan var det dags för nästa steg, gipsa taken. Vi hade initialt tänkt att hyra en gipshiss men efter lite snack med L:s gudfar - tillika snickare - så kom vi fram till att gipsa rakt på bara. Vi har således inte vägt av taken för det skulle varit en hopplös uppgift enligt samme person. Men för att underlätta för oss själva så har vi inte satt vanlig gips utan valt modellen dyrare, takgipsen. Den mäter 600x1200 mm (dvs 1/4 av en vanlig gipsskiva) och dessa är såpass lätta att en vanlig dödlig fixar att gipsa själv utan några större problem. 
 
Vi köpte vår takgips hos Byggmax för 31,45 kr st (= 0,72 m2). Vanlig gips är ungefär hälten så dyr sett till kvadratmeterpriset men det är väldigt tungt att hålla uppe en fullsizeskiva själv och eftersom vi fixar på kvällstid (ihop) när barnen sover, eller jobbar solo på dagen så måste det liksom funka att hantera ensam. Själva gipsningen flöt i alla fall på väldigt bra och sedan var det dags för moment takspackling.
 
Efter sedvanligt snack hos SO Börjesson så köpte vi pappremsor till skarvarna. De ska monteras genom att man först lägger på ett tunt lager spackel i skarvarna, sedan på med remsan och avsluta med ett rejält lager ovanpå. Det verkar ju busenkelt...
 
Det var det inte. Definitionen av "lite spackel" är tydligen svår för remsorna (som alltås ska förhindra att det spricker i skarvarna) fastnade inte i det tunna lagret vilket resulterade i luftbubblor. Så det var bara att riva ner allt igen innan det hade torkat. Sedan fick jag slipa bort allt torkat spackel innan vi började om igen. Denna gång tog vi tapetlim på fästytan och tryckte fast remsorna. Det finns någon luftbubbla någonstans men det blev väldigt mycket bättre. Nu vet inte jag om detta på något vis kommer påverka hållfastheten i pappremsorna om säg 20 år, men vi tyckte det var värt att chansa.
 
 Taket i lilla sovrummet gipsat och spacklat/remsat
 
Vi ligger lite före i det mindre sovrummet. Så det var väl tur i oturen att jag inte hann sätta remsor i båda sovrummen innan vi upptäckte att det inte blev så bra som vi hoppats..
 
Efter ytterligare en omgång med finslipning var det äntligen dags att måla... Vi har länge varit inne på att köpa silikatfärg till källaren. Men. Det blev istället en matt plastfärg. Anledningen? Silikatfärg är diffusionsöppen men med nackdelen att om något går fel med dräneringen så syns inte detta. En matt färg är mer diffusionsöppen än en blank, så vi valde det. Lägger dräneringen av så kommer färgen att bubbla och då vet vi att något måste åtgärdas. 
 
Grundmålat :)
 
Färgen vi köpt kommer från Nordsjö (kan återkomma med exakt namn). Vi valde en helt obruten nyans eftersom bristen på ljus i källaren förmodligen dämpar det annars ganska lysande vita. Takfärgen kostade 1440 kr för 10 l och väggfärgen 1000 kr för samma mängd.
 
Efter vi grundat så såg vi att det var några ojämheter i taket som behövde spacklas/slipas igen så detta moment är också färdigt nu. Och imorgon ska jag äntligen få måla ett andra lager. Som grädde på moset kommer svågern så att gubbarna kan börja lägga klinkret. Kommer bli så himla fint :) 
Byggmax, Källare, Källarrenovering, Målning, Nordsjö, Renovering, Renoveringsblogg, SO Börjesson,

Kommentera

Publiceras ej