Vi släpar ungefär tre månader med rapporteringen så jag ska göra ett tappert försök att hämta in. Om vi backar bandet till september så fick vi alltså börja med att växla av golvet i vardagsrummet. Dels pga svikt och dels pga att vi annars behövt lägga parketten mot ljuset i rummet. Det brukar resultera i att skarvar syns mer och därför ska man lägga "med ljuset" (dvs den korta sidan mot fönstret). 
 
Varje sektion fick sågas till för sig och sedan vägas av. Arbetet tog 16 h för 2 personer
 
När väl bjälklaget var avväxlat fick det dessutom vägas av. Högsta punkten visade sig vara i hörnet mot köket/matsal och inte vid öppna spisen som vi först trodde. Bjälklaget var som en banan, precis som i badrummet. Efter det gick det faktiskt väldigt smidigt att lägga golvspånet. Vi anlitade A&M VVS Installation för golvvärmeinstallationen och de fräste alla vändningar, så vi behövde bara lägga spånet och sedan tog de över.  
 
Färdigspånat
 
Vi har lagt vattenburen golvvärme i vardagsrum, L:s rum och hallen. Men vi har även lagt anslutningsmöjligheter till kök, vårt och I:s sovrum. Då dessa rum redan är renoverade så tyckte vi det skulle bli för omständigt att även bryta upp golven där. Men man vet aldrig vad framtiden bär med sig och nu finns i vart fall möjligheten.
 
Ännu mera spån...
 
Därefter var det dags för plåtarna. Även detta jobb gjordes av rörisarna. Resultatet såg ju ut som en terminator fastnat i öppna spisen och smält ut över golvet... Därefter placerades några hundra meter (!) slang i spåren och sedan var det nästan färdigt...
 
 
Plåtar och slang på plats
 
Slangen och plåtarna är känsliga så vi fick lägga ut "spångar" att gå på innan vi lagt det nya golvet. Utöver det så provtryckte vi såklart systemet först och då visade det sig att det läckte någonstans. Så ger ni er på att göra detta själva, se till att provtrycka! Att det läcker luft är inga problem, men mindre kul med vatten...
 
 
Hallen sett från vårt sovrum mot vardagsrum
 
Det visade sig att det läckte i själva skåpet. Så inga hål på slangen eller så utan det var istället så att det läckte på ett av de ställen dit golvvärmen bara var förberedd. 
 
Totalt gick installation och material till golvvärmen på 96 049 kr efter ROT för 48 m2. Själva systemet är dimensionerat för 125 m2. Vi valde trådlösa termostater i rummen, som också är några kronor dyrare än de som är fast installation, men då tillkommer även kostnaden på en elektriker..

Våra rörmokare hoppade dessutom in och hjälpte till att räta golven vilket resluterade i nästan 40 fler timmar än vad som var tänkt. Men i brist på tillgängliga snickare, och med två barn hemma, så fick det bli så. Vi är otroligt nöjda med resutatet, så vi kan verkligen rekommendera dem varmt!
 
Nu är det mitten av december och
 
A&M VVS Installation, Golvvärme, Kostnad, Rekommenderas, Renovering, Renoveringsblogg, Vattenburen golvvärme,

1 kommentarer

Golvvärmekungen

12 Apr 2018 21:35

Hej, Roligt att se bilderna! Jobbigt med läckaget men tur att det inte va skada på någon av slingorna.

Kommentera

Publiceras ej