Dags att uppdatera hur det går med vår källare!
 
Som jag säkerligen skrivit innan så fanns det tapeter gömda bakom de tilläggsisolerade väggarna. Dessa satt som berget, med undantag för de väggar som var ordentligt funktiga.
 
Nu, efter omdränering och 4,5 års uttorkning så tyckte vi det var dags att få bort dessa. Det var ett större mögelangrepp i ytterväggarna före dräneringen och även om tapeterna varken luktade eller såg mögliga ut så ville vi inte chansa: inget organiskt material mot ytterväggarna!
 
Våra kompisar E och O tipsade om att de använt en ångmaskin för att ånga bort tapeter i deras sutterängplan och därför tyckte vi det var värt att testa detta. Sagt och gjort, jag besökte SO Börjesson här i Kungsbacka och hos dem kunde man hyra detta verktyg för en kostnad av 50 kr/dygnet. Och herregud säger jag bara, vilken grej! Tapeterna blev liksom som de är när du fäster upp dem; rörliga och fullt nedtagbara. 
 
 
Vår källare före vi satte igång med tapetångaren
 
Själva tapetångarens munnstycke är inte jättestort,, ca 20x40 cm så dess magiska egenskaper till trots, så har det tagit mig ungefär 20 timmare att få bort allt. Jag vill också säga det att man tjänar på att inte ha försökt att ta bort tapeterna på annat vis innan. Ju mer intakt tapeten va, desto lättare lossade den och gick den att dra bort. På de ställen där vi redan försökt med blomspruta och spackelspadar så blev det små bita kvar, kanske 1x2cm. Men dessa är himla svåra att se i det dunka källarljuset, speciellt när du som jag bara kan hålla på efter det att barnen lagt sig.
 
Hannibal Lectorrummet finns officiellt inte längre, tack vare denna fantastiska maskin
 
Innan vi började kom svågern A och hjälpte till med att ta bort alla element. Tänk, när vi började vår renoveringsresa så hade vi abslout inga känningar bland hantverkare och i mångt och mycket har vi fått gå på magkänsla och läsa oss fram till hur saker och ting bör göras. Idag känner vi både rörläggare, elektriker, snickare och målare. 
 
Men åter till källaren. Igårkväll la jag sista rycket på hallen och sedan var källaren faktiskt ångad och klar. Nu väntar spackling av alla hål som blivit i väggarna från när vi rev de uppreglade väggarna. Det är ganska så rejäla kratrar på sina ställen. Vi fick bra tips om hur vi ska gå tiillväga på SO Börjesson (t.ex. att använda en bred spackel och inte en smal, för då pressar du inte inte spacklet från sidorna...) och nu har vi 10 l spackel hemma att hushålla med. Detta påbörjar vi imorgon för ikväll ska vi vuxna få gå på bio :)
 
Ingen mer tapetångest för vår del :)
 
Källarrenovering, Renovering, Renoveringsblogg, SO Börjesson, Tapetångare, Ångmaskin,

Kommentera

Publiceras ej